full screen background image

Attracties

Barneveld
Barneveld vervult van oudsher een belangrijke regiofunctie in de Gelderse Vallei. Al in de 13e eeuw gold Barneveld als een aanzienlijk dorp en een voornaam handels centrum. Onverbrekelijk verbonden met Barneveld is de naam van Jan van Schaffelaar. Hij ging de geschiedenis in als een held, die in 1482 van de toren sprong om het leven van zijn kameraden te redden.
Tegenwoordig is Barneveld wereldwijd een begrip met de kip en het ei. Museumliefhebbers komen in Barneveld volop aan hun trekken met het Oude Ambachten en Speelgoedmuseum, het Veluws Museum Nairac en het Nederlands Pluimveemuseum. In de zomermaanden trekken de Oud Veluwse Markten en het jaarlijkse Ballonfiësta de aandacht.

Voorthuizen
In de Gelderse Vallei geldt Voorthuizen als het toeristische dorp bij uitstek. De vele campings en recreatiebedrijven staan ieder jaargetijde klaar voor de gasten. De watersportliefhebber kan zijn hart ophalen in het recreatiegebied Zeumeren en beoefenaars van de golfsport kunnen hun swing bijschaven op de nieuwe openbare golfbaan. Voorts wordt Voorthuizen omgeven door weilanden, akkers en uitgestrekte loofbossen. De VVV heeft speciale routes door dit landelijke gebied voor u samengesteld

Garderen
Garderen was ooit een boerendorp maar is nu een populaire vakantiebestemming. Omgeven door bossen, stuifzand en heide straalt Garderen nog steeds iets lieflijks uit. De uit de 14e eeuw daterende toren van de Nederlands Hervormde Kerk en de 19e-eeuwse korenmolen De Hoop torenen hoog boven het dorp uit en dienden vroeger als bakens voor de vissers op de Zuiderzee. Op de begane grond van Korenmolen De Hoop is het VVV-kantoor gevestigd en op de bovenverdieping maalt de molenaar nog regelmatig het koren. In de maanden juli en augustus zijn er bij de molen spannende sagenvertellingen. Staatsbosbeheer beheert op de Veluwe grote, aaneengesloten bos- en natuurterreinen. Dit zijn de boswachterijen Speulderbos en Kootwijk. De terreinen zijn een bezoek meer dan waard, te voet, op de fiets of met uw paard en 's winters op de langlauflatten. Folders kunt u bij de VVV verkrijgen.

Kootwijk
Kootwijk is één van de kleinste dorpen op de Veluwe. Het dorp dankt zijn naam waarschijnlijk aan de vele schaapskooien die er vroeger waren. Het Engelse woord ‘cote’ betekent schaapskooi en ‘wick’ betekent wijk. Ten zuiden van het dorp ligt het Kootwijkerzand, één van de grootste nog levende zandverstuivingen in ons land.

De Glind
De Glind is een klein dorp in de gemeente Barneveld in het midden van Nederland, in de provincie Gelderland. Het is gelegen tussen Barneveld zelf en Leusden.Het dorp staat vooral bekend om de protestantse jeugdinstelling de Rudolphstichting die hier gevestigd is, en staat daarom ook bekend als Jeugddorp De Glind. Vooral daardoor kent het kleine dorp veel recreatieve mogelijkheden voor de jeugd, zoals een kinderboerderij, manege, jeugdherberg en een zwembad.

Kootwijkerbroek
Het dorp Kootwijkerbroek bestaat nog niet zo lang. Het is ontstaan doordat inwoners van Kootwijk de moerassen in deze omgeving tot landbouwgronden ontgonnen. Het buurtschap Essen, ten zuidoosten van het dorp, is echter ouder. Daarnaast wordt er in de 15de eeuw voor het eerst melding gemaakt van de molen Puurveen, destijds een standerdmolen die tijdens een storm rond 1850 is vergaan. Kort daarna werd er een nieuwe molen gebouwd, welke is afgebrand in 1964. In 2001 kwam Kootwijkerbroek landelijk in het nieuws, in verband met het verzet van bewoners tegen de massale ruiming van rundvee naar aanleiding van de ontdekking van mond-en-klauwzeer.

Stroe  
Het dorp is gelegen aan de spoorlijn Amersfoort-Apeldoorn, nabij de A1, op de grens van de Veluwe en de Gelderse Vallei. Het ten zuidwesten van het dorp gelegen buurtschap Garderbroek, behoort ook tot Stroe. In Stroe bevindt zich dorpshuis De Hofstee. Verder zijn in Stroe onder andere een galerie, een garage, een basisschool, een café-restaurant en een AC Restaurant gevestigd, alsook het Militair Penitentiair Centrum (MPC Stroe), waar sinds 1999 Nederlandse militairen worden opgesloten die tot straffen tot 6 maanden zijn veroordeeld. Tussen 1881 en 1937 had Stroe een treinstation, dat in de Tweede Wereldoorlog ook nog door de Wehrmacht werd gebruikt. Mede daardoor lag het dorp in de oorlogsjaren verschillende malen onder vuur, waarbij tientallen doden vielen. Stroe is waarschijnlijk één van de oudste nederzettingen van Nederland.

Terschuur
Terschuur is ontstaan langs de oude Hessenweg, van Amsterdam naar Deventer. Hier bevond zich een tolhuis, dat voor belangrijke inkomsten zorgde. Boerderij "De Tolboom" doet hier nog aan denken. Het dorp is genoemd naar "Huis Terschuur", deze werd echter in 1421 door Het Sticht in brand gestoken.

Zwartebroek
Zwartebroek is een dorp in de gemeente Barneveld, in de Nederlandse provincie Gelderland. Het dorp heeft 1290 inwoners (2004).Anderhalve kilometer ten zuiden van Zwartebroek, ligt het oudere Terschuur en drie kilometer ten westen ligt het dorp Hoevelaken.Net zoals het naburige Nijkerkerveen, is Zwartebroek ontstaan als gevolg van de veenontginning.

Evenementen
De gemeente Barneveld kent daarnaast een uitgebreid aanbod aan evementen. Vrijwel het gehele jaar door is er voor elk wat wils te beleven op diverse plekken in de gemeente.