achtergrondafbeelding

Attracties

Barneveld
Borduurmuseum Het Losse Steekje
Zie pagina Musea

Kasteel De Schaffelaar
De geschiedenis van Landgoed De Schaffelaar gaat terug tot de 16e eeuw toen op de Koewei bij Barneveld een huis stond dat eerst Hackfort en later Schaffelaar werd genoemd. De oudst bekende eigenaar van het landgoed was Floris van Hackfort. Kasteel De Schaffelaar, zoals we dat vandaag de dag kennen, is van recentere datum. Op 1 april 1852 legde Jasper Hendrik baron van Zuylen van Nievelt de eerste steen voor het landhuis in neo-tudor stijl. Het kasteel werd ontworpen door de architect Arnoldus van Veggel die in de 19e eeuw ook veel kerken ontwierp. Het pand werd door adellijke gezinnen bewoond tot 1935. Daarna heeft het onder meer dienst gedaan als revalidatiecentrum en school. Kasteel De Schaffelaar begon aan een tweede leven toen de gemeente Barneveld eind jaren tachtig besloot tot een volledige restauratie. Het landgoed (het Schaffelaarsebos, de Koewei en de tuin) werd in 2005 opgeknapt door Het Geldersch Landschap. Tegenwoordig is het kasteel weer in al zijn oude glorie hersteld. Het combineert de allure van vroegere tijden met de gemakken van deze tijd.

Museum Nairac
Zie pagina Musea

Nederlands Pluimveemuseum
Zie pagina Musea

Oude Kerk
Torenplein 1, Barneveld

Geschiedenis
De Oude Kerk is een gotische hallenkerk en is eigendom van de Hervormde Gemeente Barneveld. De kerk telt 1100 zitplaatsen en wordt gebruikt voor kerkdiensten, concerten en kooruitvoeringen. In de 12e of 13e eeuw wordt voor het eerst melding gemaakt van een kerk in Barneveld. Oorspronkelijk was het een kruiskerk, maar door meerdere uitbreidingen (de laatste in 1930) ontstond de huidige vorm. In 1421 werd de kerk ernstig beschadigd door brand tijdens de strijd tussen de Utrechtsen en de Geldersen. In 1482, tijdens de Hoekse en Kabeljauwse twisten sprong volgens de overlevering de in het nauw gedreven Kabeljauw Jan van Schaffelaar van de toren van de kerk. Op het kerkplein is een standbeeld van hem te zien. De vierkante toren is in 1828 compleet herbouwd. Net onder de spits bevindt zich sinds 1963 het carillon. Dit was eerder lager in de toren gesitueerd. Lucas Willem Baron van Essen tot Helbergen, heer van Landgoed Schaffelaar en zijn echtgenote de dichteres Margriet Barones de Cocq Van Haeften werden in de kerk begraven in respectievelijk 1791 en 1793.

Carillon
De toren van de kerk bevat een carillon dat bestaat uit 49 klokken: 17 klokken van de Engelse firma Gillett en Johnston zijn in 1927 geïnstalleerd door Klokkengieterij Eijsbouts. 1 klok is van Petit & Fritsen (1998). 2 klokken zijn van Van Bergen (1977). 29 klokken zijn van Eijsbouts. In een van de grootste klokken is een herinneringstekst gegoten ter ere van het 40-jarig ambtsjubileum van voormalig burgemeester Van Nagell van Barneveld.

Toren Oude Kerk
Torenplein 1, Barneveld

Op 16 juli 1482 sprong Kabeljauw Jan van Schaffelaar van de toren van de Oude Kerk in een poging zijn strijdmakkers te redden. Onderaan de toren is in het straatwerk de plaats aangegeven waar Jan vermoedelijk de grond raakte.

Voorthuizen
Leisurelands Zeumeren
Recreatiegebied Zeumeren (direct aande A1 bij Voorthuizen), met verschillende zandstranden, ruime ligweiden en diverse voorzieningen, maken Zeumeren tot de ideale plek voor een dagje uit. Kinderen vermaken zich hier uitstekend op het strand, in het water of op de vele speeltoestellen. Zeumeren biedt een breed scala aan activiteiten, zoals zwemmen, wandelen, waterskiën, wakeboarden, shortgolf, midgetgolf, footgolf en de Dieren-ABC-wandelroute voor kinderen? Ook SchatEiland Zeumeren, het grootste overdekte avonturenparadijs waar het piratenthema centraal staat, mag u niet missen. Recreatiegebied Zeumeren is 365 dagen per jaar toegankelijk van zonsopgang tot zonsondergang. De toegang tot het recreatiegebied is gratis. Indien u met de auto komt, betaalt u parkeergeld.

Maisdoolhof
Baron van Nagellstraat 104
3781 LC Voorthuizen
Tel. 0342-472662
Website: www.maisdoolhofvoorthuizen.nl

Heeft u jonge kinderen of zin om met uw familie er een avontuurlijk dagje uit van te maken? Dan is het Maisdoolhof in Voorthuizen het einde! In het Maisdoolhof is een speurtocht uitgezet met vragen voor jong en oud en er staat ook een nog een grote uitkijktoren met glijbaan in het mais! Voor of na het speuren kan er gespeeld worden in de uitgebreide speeltuin, waar ouders gemakkelijk een oogje in het zeil kunnen houden. De monorail met helikopters en de skelterbaan zijn twee attracties die de kleinsten tot de verbeelding zullen spreken. En wil je verkoeling? Neem dan een duik in het maiszwembad; deze is gevuld met allemaal maiskorrels. Daarnaast zijn er nog traptrekkers, treinen, trampolines, een springkussen, een zandbak met waterpompen, en nog véééél meer!

Terschuur
Molen Den Olden Florus
Hoe oud de standerdmolen Den Olden Florus precies is, weten noch molenaar noch molenkenners. Al in 1403 behoort de molen tot de goederen van het Hof van Callenbroeck, dat toen gevoegd werd bij de Commanderij van St. Jansdal of ‘s-Heeren Loo bij Harderwijk. Op één der vergane balken moet een jaartal hebben gestaan van omstreeks 1400. In 1495 duikt de naam van de Callenbroecker molen op in de archieven van de Joanieter Orde op Malta, waaronder de commanderij ressorteerde. Hierin werden de opbrengsten, in rogge, van dat jaar geboekt. Zeker is dat de molen, zoals hij er nu nog staat, al bestond voor 1584, hetgeen blijkt uit oude vergeelde papieren. Op de oude standerd, die tot 1980 in de molen aanwezig was, prijkten de jaartallen 1635, 1651, 1703, 1709 en 1881.
Voor meer informatie: www.denoldenflorus.nl/historie

Stroe
Rijkszaadeest
Wolweg 79
3776 LN Stroe

Geschiedenis
Van 1913 tot 1989 werd hier het zaad van dennen, sparren en coniferen geoogst door middel van eesten: het op een constante temperatuur verwarmen van de kegels tot het zaad vrijkomt en je de oogst kunt sorteren, verwerken en uitzaaien. Naast de zaadeest, die er aan de buitenzijde uitziet als een ruime, witgekalkte woning, bevindt zich een dienstwoning voor de eestbaas, compleet met ruimte voor een geit en een koe, een stukje land en een hooiberg om het lage loon wat te kunnen aanvullen met boeren. Het ontwerp van deze zaadeest was in die tijd revolutionair door het toepassen van een soort centrale verwarming met een forse ketel die met cokes werd gestookt. Het geheel kreeg veel nationale maar ook internationale belangstelling. Het gebouwencomplex is nu een Rijksmonument. Het is de bedoeling dat de Rijkszaadeest toegankelijk wordt gemaakt voor rondleidingen.
Voor meer informatie: http://www.dbnl.org/tekst/_jaa030199601_01/_jaa030199601_01_0025.php

Houtbeek
De Houtbeek bij Stroe stamt vermoedelijk uit de laatste ijstijd toen smeltwater een geul in het landschap sneed. De beek had grote aantrekkingskracht op de prehistorische mens. Al in de middensteentijd sloegen jagers-verzamelaars er hun tijdelijke jachtkampen op. Enkele duizenden geleden vestigden de eerste boeren zich hier.

Jagers op de Veluwe
Archeologen hebben een tijdelijke verblijfplaats van een groep jagers-verzamelaars ontdekt en onderzocht. De Veluwe was vroeger een toendra. Vanuit hun basiskampen jaagden de nomaden vooral op rendieren. De omgeving van de Houtbeek was voor hen de ideale plek om hun kamp op te slaan omdat de beek hen van schoon drinkwater voorzag en er volop hout voor brandstof en bouwmateriaal te vinden was.

Grafveld naast de Houtbeek
In de late steentijd (rond 2800 v. Chr.) streek hier een kleine boerengemeenschap neer. De boeren woonden en bewerkten hun akkers ten noorden van de Houtbeek, terwijl ze hun doden begroeven aan de andere kant. Het grootste grafveld ligt vlakbij de plek waar de beek ontspringt. Een rij grafheuvels sluit hier aan op een oude oversteekplaats. Dit grafveld is zo’n 2000 jaar in gebruik geweest. Langzamerhand voerde de beek steeds minder water aan, zodat de bewoners putten moesten graven. Eén van die putten bestaat nog steeds en wordt de Konijnenkolk genoemd.

Houtbeek weer zichtbaar
Rond het begin van onze jaartelling trokken de bewoners weg. Naar de oorzaken is het gissen. Was er te weinig water in de beek? Of de bodem toch te schraal? Pas in de Middeleeuwen gingen er weer mensen wonen. Intensieve akkerbouw en grazende schapen zorgen echter voor uitputting van de bodem. Wind en stuifzand kregen vrij spel waardoor de Houtbeek onder het zand verdween. Vandaag de dag is de oude loop van de beek bij Stroe weer zichtbaar gemaakt.

Kootwijk
De Brink
De oorsprong van het dorp Kootwijk is onduidelijk. Er zijn opgravingen gedaan uit de vroege middeleeuwen, maar die geven geen duidelijkheid of dat het dorp vanaf toen bewoond is geweest, of dat het toen een tijdelijke bewoning betrof. In ieder geval werd er in 1838 in de torenspits van de hervormd kerk een anker gevonden met de inscriptie ‘1010’. De naam van het dorp, die ook wel in de geschiedenis werd aangetroffen als Coetwijc, Kaetwick, Kaitwijck, Caetwyck, Koitwyck en Koetwyk, is een samenstelling van koot, kaat (‘kot, kleine boerderij’) en wijk (‘vestigingsplaats’). Tijdens de tornado van 23 augustus 1950 werd Kootwijk door een van de zwaarst bekende tornado’s getroffen.

Gereformeerde Kerk (Kerkje op de heuvel)
In 1886 vond in Hervormd Nederland onder leiding van ds. Abraham Kuijper een kerkscheuring plaats. De aanhangers van deze beweging, de Doleantie, vonden dat er te veel water bij de Bijbelse wijn werd gedaan. In korte tijd sloten zich 300.000 mensen aan bij de “Nederduits Gereformeerde Kerk Dolerend”.
Kootwijk nam een bijzondere plek in, want hier werd de eerste dolerende gemeente van Nederland gesticht. Eerst werd de kerk op de Brink gehuurd, die het een jaar later terugeisten. Daarom werd het gereformeerde kerkje op de heuvel gebouwd, dat in 1919 in gebruik werd genomen.

Garderen
Hervormde Kerk
De betekenis van ‘Garderen’ is te herleiden uit twee Oud-Germaanse woorden die samengevoegd zijn: garre (in het Nederlands nog gaarde, wat landbouwgrond betekent) en ‘haar’ (wat zandige heuvelrug betekent). Garderen is ouder dan het dorp Barneveld en het was van oorsprong ook de hoofdplaats van het latere ‘ambt Barneveld’. De kerktoren van de hervormde kerk werd voor het eerst in de 11e eeuw gebouwd. De huidige toren stamt uit de 14e eeuw.

Dodenherdenking en Stille Tocht

Op 4 mei staat Voorthuizen stil bij de dodenherdenking, we herdenken de mensen die voor onze vrijheid hun leven hebben gegeven. 19:00 uur: Begin herdenkingsdienst bij de Dorpskerk aan de Kerkstraat 19:40 uur: Stille Tocht vanaf Dorpskerk naar het Herdenkingsmonument 20:00 uur: Herdenking van de oorlogsslachtoffers bij het Herdenkingsmonument op de hoek Kerkstraat-Rubensstraat Het ‘Monument […]

Oktoberfest

Das richtige oktoberfest komt wieder nach Voorthuizen ! 19 OKTOBER: 20:00 – 24:00 UUR Trek je dirndl en lederhosen maar vast uit de kast want alle ingredienten voor een super feest zijn er … Bier, bratwurst, hamburger en schnitzels Spijkerslaan Houtzagen – wie zaagt het dunste plakje Maximaal 200 geluksvogels kunnen erbij zijn – vol […]

Boeren Zaterdag

In 2019 wordt de Boeren Zaterdag georganiseerd op zaterdag 20 juli. Voorlopig nog wel op het veld aan de Overhorsterweg. Het programma is op diverse punten gewijzigd en belooft veel spektakel. Vooral de liefhebbers van ronkende tractoren komen aan hun trekken! Wat is gebleven, is de Klompenmars. De mars voert langs prachtige paden en wegen […]

Veluwse Bokkentocht

Op zondag 19 mei 2019 wordt voor het eerst de Veluwse Bokkentocht LENTE EDITIE gefietst! Wat is de Veluwse Bokkentocht eigenlijk? De Veluwse Bokkentocht is fietstocht over de Veluwe van zo’n 30 á 35 km. De fietstocht gaat door de Veluwse bossen, over het platteland en langs verschillende gezellige cafés/restaurants. In elk bedrijf wordt er een lente- of bockbier […]

Vlooienmarkt

Op zaterdag 2 maart wordt in het Ontmoetingscentrum ’t Trefpunt in Voorthuizen een Vlooienmarkt georganiseerd. 1x Per jaar vindt deze markt plaats in Voorthuizen zal goed gevuld staan met allerlei mooie artikelen. Er staan ongeveer 110 goed gevulde plaatsen Zoekt u iets moois om elkaar cadeau te doen dan moet u zeker een bezoek brengen. […]