achtergrondafbeelding
Header afbeelding

Toverlantaarns. Betoverend mooi!

Oude Ambachten- en Speelgoedmuseum

Evenement

Toverlantaarns. Betoverend mooi!

Datum
Monday 27 January 2020 t/m Sunday 31 May 2020

Meer informatie
Bekijk de website van Toverlantaarns. Betoverend mooi!

De toverlantaarn. Ook wel de voorloper van de film- en diaprojector, een middel waarmee verhalen werden verteld. Er ging een handbeschilderd glasplaatje in de toverlantaarn, dat met een beetje licht zorgde voor bijzondere lichtbeelden. Eerst bij de rijken en later ook op de kermis of herberg in de omgeving. We hebben het nu over het jaar 1720. De naam ‘toverlantaarn’ is ontstaan doordat toeschouwers niet begrepen waar de kleurige beelden op de muur of het scherm vandaan kwamen en het bestempelden als magie.

De toverlantaarn komt terug in 2020
Vanaf januari tot en met mei 2020 brengt het Oude Ambachten & Speelgoed Museum de toverlantaarn weer tot leven met een expositie. Ruim 60 soorten en merken toverlantaarns pronken in deze expositie. Van speelgoedversies tot professionele varianten. De oudste variant dateert uit de tijd dat er nog geen elektriciteit was en een kaars of olielampje als lichtbron nodig was om de lantaarn tot leven te wekken.

De toverlantaarn in actie
Bezoekers aan het Oude Ambachten & Speelgoed Museum en de expositie gaan de magie van het licht live ervaren, want een enkele toverlamp werkt nog.

Voor wie is deze expositie te zien?
Iedere bezoeker met een ticket voor het Oude Ambachten & Speelgoed museum heeft ook toegang tot de tijdelijke Toverlantaarn expositie, die t/m mei 2020 te bezichtigen is.

Waar is het te zien?
De expositie is te bewonderen in het Oude Ambachten & Speelgoed Museum in Terschuur. Een museum dat ook wel bekend staat als ‘een feest van herkenning’. Kom je de toverlantaarn expositie bezichtigen? Neem dan ook direct een kijkje bij één of meerdere van de 160 ambachten die het museum rijk is. Het museum heeft een horecagelegenheid en is zeer rolstoelvriendelijk.